Tzatziki.jpg
 

Τζατζίκη

Tzatziki on varmasti yksi kreikkalaisen ruokakulttuurin tunnetuimmista antimista. Se maistuu taivaalliselta mutta se myös kuvaa kreikkalaisen kulttuurin ulottuvuuksia. Tzatziki on mutkaton. Sitä on helppo tehdä ja helppo nauttia. Se sopii vähän kaiken maailman ruokien kanssa: leivän päällä välipalana, raikkaan salaatin sekaan, lihapataan antamaan luonnetta, vihannespalojen dippinä ja tietty Tapolan makkaran kanssa.

Niin kuin rakkaalla lapsella on monta nimeä, on tzatzikilla tietenkin monta ”oikeaa” reseptiä. Ja mikä parasta, tzatzikia voi vaivattomasti muokata omien makumieltymysten ja fiilisten mukaisesti. 

Ruoanlaitto on parhaimmillaan intohimo – matka, jonka aikana ymmärtää reseptien olevan vain lähtökohtia. Niiden ei ole tarkoitus rajoittaa ja steriloida käsityksiämme ruoasta vaan pikemminkin toimia peilinä toiseen maailmaan. Maailmaan, jossa voi vapaasti vaeltaa kohdaten herkkiä makujen synteesejä ja tyydyttää uteliaisuuttaan. 

Toisin sanoen kokeile, maistele ja löydä yhteyksiä. Lisää yrttejä kuten minttua, korianteria tai vaihda sitruunamehun tilalle punaviinietikkaa.

Iso 1kg purkki kreikkalaista jogurttia (no worries, ei tästä tule liikaa)
3-4 valkosipulinkynttä
Hyvää oliiviöljyä ainakin 3-4 ruokalusikallista
Sitruunamehua noin 1/3 öljyn määrästä    
1-2 kurkkua
Pippuria ja suolaa

Kurkusta poistetaan siemenkeskusta, jotta tzatzikista ei tule liian vetistä. Raasteesta tulee mukavan värikästä, kun jättää kurkun kuorimatta. Ennen kurkkuraasteen lisäämistä jogurtin sekaan, purista siitä vielä ylimääräiset mehut pois. (Kurkkumehu on terveellistä ja maistuu ihan hyvältäkin…)

Jogurtteja on monenlaisia – kaikki toki käyvät, kunhan se on paksua eli ”suomalainen jugurtti” jää jääkaappiin. (Kreikkalaiset ja turkkilaiset ovat nykyään hyvää pataa, niin turha lähteä halkomaan hiuksia jogurtista) 

Jogurtti kulhoon, päälle kurkkuraaste, valkasipulimurska ja oliiviöljyä reippaalla kädellä. 
Valkosipulinkynnet murskautuvat murskaimessa helpoiten, kun niitä pilkkoo ensin hieman. 

Huolellisen sekoituksen jälkeen voi maistaa vähäsen (tai vähän enemmänkin) ennen sitruunamehun puristamista ja pippurin lisäämistä. Valkosipulia tuskin on koskaan liikaa, mutta kannattaa muistaa makujen voimistuvan mitä pidempään tzatziki on jääkaapissa.

Kalioreksi!